Tour 2011 voor klimmers

Met vier maal een finish bergop en niet al te veel tijdrijden lijkt de Tour de France van 2011 gemaakt voor de klimmers. Woensdag is in Parijs de route van de Tour van volgend jaar gepresenteerd. Het zwaartepunt van de Tour zal in de laatste week liggen. Dan moeten de renners de Alpen bedwingen.

Galibier twee maal beklommen
Om te herdenken dat het in 2011 honderd jaar geleden is dat de Tour voor het eerst door de Alpen trok zal de 2645 meter hoge Galibier twee maal moeten worden beklommen. Op 21 juli zal er zelfs gefinisht worden op de Galibier. Nog nooit eerder lag de streep van een Touretappe zo hoog.

Geen proloog
De Ronde van Frankrijk van 2011 kent niet de traditionele start met een proloog. Op zaterdag 2 juli begint de ronde met een rit in lijn van de Passage du Gois La Barre-de-Monts naar Mont des Alouettes Les Herbiers. De passage kennen we nog van de Tour van 1999. Alex Zülle kwam op de weg die bij vloed onder water staat ten val en verloor zo kostbare minuten.

Korte ploegentijdrit en één tijdrit
Op de tweede dag staat een ploegentijdrit op het programma. Met maar 23 kilometer is de tijdrit met de hele ploeg niet lang te noemen. Er staat verder nog één individuele tijdrit in het routeboek. Op de voorlaatste dag van de Tour rijden de renners 41 kilometer tegen de klok.

Kansen voor de sprinters
Na de ploegentijdrit komen er een aantal min of meer vlakke ritten. Hier kunnen de sprinters hun kansen pakken. De vierde etappe met finish op de Muur van Bretagne lijkt echter gemaakt om Philippe Gilbert aan een overwinning en misschien de gele trui te helpen. Na vijf relatief vlakke etappes volgen twee ritten in het middengebergte van het Centraal Massief.

Drie etappes in de Pyreneeën
De eerste echte bergetappes zijn in de Pyreneeën. Daar worden drie etappes in het hooggebergte gereden. Op 14 juli is de finish bergop in Luz-Ardiden. De volgende dag ligt de streep niet bergop maar moet het peloton wel over de Col d’Aubisque. In de laatste Pyreneeënrit wordt er bovenop Plateau de Beille gefinisht.

Slotweek
De laatste week van de Tour 2011 staat in het teken van de Alpen. Op 20 juli maakt de Tour een uitstapje buiten de Franse landsgrenzen. In de bergetappe worden relatief onbekende bergen beklommen, Col de Montgenevre, Sestineres en Cote de Pramartino, en de finishplaats is het Italiaanse Pinerolo. De volgende dag is de aankomst bovenop de Col du Galibier. Onderweg gaan de renners ook nog over de Col Agnet en de Col d’Izoard. Op 22 juli ligt maar iets meer dan 100 kilometer in het verschiet. In die kilometers zijn echter wel drie beklimmingen gepropt. De Col du Telégraphe, weer de Col du Galibier en de finish is bovenop de Alpe d’Huez.

Net als in de Tour van 2010 wordt ook in de editie van 2011 op de een-na-laatste dag een tijdrit gereden. Op zondag 24 juli wordt de Tour zoals de traditie het wil afgesloten met een rit naar Champs-Élysées in Parijs.

Tour 2011 van dag tot dag
2 juli: Passage du Gois La Barre-de-Monts > Mont des Alouettes Les Herbiers – 191 km – vlakke rit
3 juli: Les Essarts > Les Essarts – 23 km – ploegentijdrit
4 juli: Olonne-sur-Mer > Redon – 198 km – vlakke rit
5 juli: Lorient > Mûr-de-Bretagne – 172 km – vlakke rit
6 juli: Carhaix > Cap Fréhel – 158 km – vlakke rit
7 juli: Dinan > Lisieux – 226 km – vlakke rit
8 juli: Le Mans > Châteauroux – 215 km – vlakke rit
9 juli: Aigurande > Super-Besse Sancy – 190 km – middengebergte
10 juli: Issoire > Saint-Flour – 208 km – middengebergte
11 juli: rustdag
12 juli: Aurillac > Carmaux – 161 km – vlakke rit
13 juli: Blaye-les-Mines > Lavaur – 168 km – vlakke rit
14 juli: Cugnaux > Luz-Ardiden – 209 km – hooggebergte – profiel
15 juli: Pau > Lourdes – 156 km – hooggebergte – profiel
16 juli: Saint-Gaudens > Plateau de Beille – 168 km – hooggebergte – profiel
17 juli: Limoux > Montpellier – 187 km – vlakke rit
18 juli: rustdag
19 juli: Saint-Paul-Trois-Châteaux > Gap – 163 km – middengebergte
20 juli: Gap > Pinerolo – 179 km – hooggebergte – profiel
21 juli: Pinerolo > Galibier Serre-Chevalier – 189 km – hooggebergte – profiel
22 juli: Modane > Alpe d’Huez – 109 km – hooggebergte – profiel
23 juli: Grenoble > Grenoble – 41 km – individuele tijdrit
24 juli: Créteil > Parijs Champs-Élysées – 160 km – vlakke rit

Meer over de Tour 2011
» Website van de Tour de France
» Grote kaart van Frankrijk met alle etappes
» Alle bergen op een rij: de eerste vier etappes met bergen
» Alle bergen op een rij: de overige vijf etappes met bergen
» De Tour: alle etappes op een rij
» Deelnemers Tour de France 2011
» Gesink in de gele trui!

Video presentatie Tour-parcours 2011

Foto: eigen foto – Tour de France 2010: de startboog voorafgaand aan de start van de eerste etappe vanuit Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *