Tour 2012 voor tijdrijders

Vandaag is in Parijs het parcours van de Tour de France 2012 gepresenteerd. De Tour van volgend jaar lijkt een ronde te worden voor tijdrijders die ook nog aardig kunnen klimmen. Er zijn drie tijdritten: de proloog en twee lange individuele tijdritten van 41,5 en 53,5 kilometer. Verder drie maal een aankomst bergop en een aantal verraderlijke etappes met kleinere maar lastige beklimmingen.

Tijdritten
Veel tijdrijden in de Tour van 2012. In totaal gaan de renners meer dan 100 kilometer tijdrijden. Na een jaar afwezigheid is de proloog weer terug als traditioneel begin van de Tour. Er moet op zaterdag 30 juni 6,4 kilometer tegen de klok worden gereden in de straten van het Belgische Luik.

In 2012 geen ploegentijdrit maar wel twee langere individuele tijdritten. Voordat er geklommen moet worden in de Alpen staat er in de negende etappe een tijdrit van 41,5 kilometer op het programma. Op de voorlaatste dag van de Tour kunnen de betere tijdrijders onder de klassementsrenners nog tijd goed maken in een rit over 53,5 kilometer.

Start in België
Zoals gezegd gaat de Tour 2012 van start met een proloog in Luik. Daarna nog twee etappes in België. Op zondag gaat het van Luik naar Seraing en de laatste rit op Belgische bodem gaat van Visé naar Tournai (Wezet en Doornik in het Nederlands).

De tweede etappe en de vijfde en zesde, als de renners al weer in Frankrijk zijn, lijken geschikt voor een overwinning van een sprinter.

De bergen
In de Tour van 2012 ligt de streep drie maal bergop. Twee van de drie bergen zijn nieuw: La Planche des Belles Filles in de Vogezen en Peyragudes in de Pyreneeën. De andere aankomst bergop is La Toussuire in de Alpen. Het is ook voor het eerst dat de Grand Colombier is opgenomen in het parcours. Deze berg in de Jura is aangemerkt als een col van de buitencategorie.

In de 16de etappe, die gaat van Pau naar Bagnères-de-Luchon, moeten de renners een aantal bekende cols over. De Aubisque, Tourmalet, Aspin en Peyresourde staan die dag in het routeboek.

Verraderlijke etappes
Ondanks het ontbreken van legendarische aankomsten bergop zoals de Mont Ventoux en Alpe d’Huez moet er volgens Christian Prudhomme, de directeur van de Tour, niet te licht gedacht worden over de ronde van 2012. In het onbekende schuilt het gevaar. Er zijn al met al 25 bergtoppen te bedwingen tegen 23 in 2011. In het parcours zijn veel kleinere en lastige beklimmingen opgenomen die kansen bieden voor aanvallers.

Slotweek
In de laatste week van de Tour is er op de dinsdag een rustdag. Daarna volgen twee etappes in de Pyreneeën met donderdag een finish bergop. Na een vlakke etappe wordt dan de tweede lange tijdrit verreden. Op zondag 22 juli wordt de Tour na 3479 kilometer fietsen afgesloten met een rit naar Champs-Élysées in Parijs.

futurumshop

Tour 2012 van dag tot dag
30 juni: Luik > Luik – 6,4 km – proloog
1 juli: Luik > Seraing – 198 km – vlakke rit
2 juli: Visé > Tournai – 207 km – vlakke rit
3 juli: Orchies > Boulogne-sur-Mer – 197 km – middengebergte
4 juli: Abbeville > Rouen – 214 km – vlakke rit
5 juli: Rouen > Saint-Quentin – 197 km – vlakke rit
6 juli: Épernay > Metz – 210 km – vlakke rit
7 juli: Tomblaine > La Planche des Belles Filles – 199 km – middengebergte – finish bergop – profiel
8 juli: Belfort > Porrentruy – 154 km – middengebergte – profiel
9 juli: Arc-et-Senans > Besançon – 41,5 km – individuele tijdrit
10 juli: rustdag
11 juli: Mâcon > Bellegarde-sur-Valserine – 194 km – hooggebergte – profiel
12 juli: Albertville > La Toussuire – Les Sybelles – 140 km – hooggebergte – finish bergop – profiel
13 juli: Saint-Jean-de-Maurienne > Annonay Davézieux – 220 km – middengebergte – profiel
14 juli: Saint-Paul-Trois-Châteaux > Le Cap d’Agde – 215 km – vlakke rit
15 juli: Limoux > Foix – 192 km – hooggebergte – profiel
16 juli: Samatan > Pau – 160 km – vlakke rit
17 juli: rustdag
18 juli: Pau > Bagnères-de-Luchon – 197 km – hooggebergte – profiel
19 juli: Bagnères-de-Luchon > Peyragudes – 144 km – hooggebergte – finish bergop – profiel
20 juli: Blagnac > Brive-la-Gaillarde – 215 km – vlakke rit
21 juli: Bonneval > Chartres – 53,5 km – individuele tijdrit
22 juli: Rambouillet > Parijs Champs-Élysées – 130 km – vlakke rit

Meer over de Tour 2012
» Website van de Tour de France
» Grote kaart met alle etappes
» Parcours van de eerste etappes op Google Maps en Google Earth
» Dit is de Tour de France van 2012
» Tour 2012 pakt uit met twee nieuwe aankomsten bergop
» De 25 cols van de Tour 2012

Foto: Damian Hunt/Flickr – Alberto Contador op de Champs-Élysées

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *