Giro d’Italia 2012

De Giro d’Italia van volgend jaar zal van start gaan in Denemarken en kent een spectaculair slot. Er zijn volgend jaar minder loodzware etappes dan dit jaar en ook minder transfers tussen de ritten. De organisatie trekt zich hiermee de kritiek van de renners aan die de ronde te veeleisend vonden.

Eerste dagen in Denemarken
De eerste drie dagen van de Giro wordt er gereden in Denemarken. Op zaterdag 5 mei 2012 gaat de Ronde van Italië van start met een individuele tijdrit over 8,7 kilometer in de straten van Herning. Dit stadje is de geboorteplaats van Bjarne Riis, wiens bijnaam de Adelaar van Herning was. Ook de twee volgende dagen vertoeven de renners in Denemarken. Twee vlakke ritten staan op het programma.

Dan naar Italië
Na een rust- en verplaatsingsdag gaan de renners in Verona met hun ploeg tegen de klok rijden. Deze ploegentijdrit gaat over 32,2 kilometer. De komende dagen wisselen vlakke ritten en ritten in het middengebergte elkaar af. In de zevende etappe is de eerste finish bergop op de Rocca di Cambio. Op de volgende dag ligt de finish bovenop Lago Laceno.

Zwaartepunt in laatste weekend
Het zwaartepunt van deze Giro ligt in het laatste weekend. Op vrijdag is er een aankomst bergop, op zaterdag een rit over de Mortirolo en finish bovenop de Stelvio en op de zondag is er nog een individuele tijdrit over 31,5 kilometer.

Op de een-na-laatste dag van de ronde staat de koninginnenrit gepland. De organisatie van de Giro heeft aan de wielerliefhebbers gevraagd welke toppen in de 2012-editie van de ronde niet mochten ontbreken. Hier kwamen de Mortirolo en Stelvio uit. De etappe van zaterdag met deze twee beklimmingen wordt door de organisatie daarom de Giro 2012 fan etappe genoemd.

Beide beklimmingen zijn heel pittig. Het gemiddelde stijgingspercentage van de Mortirolo is 10,5% en de lengte van deze klim 11,4 kilometer. De slotklim naar de top van de Stelvio heeft maar liefst een lengte van 22,4 kilometer met een stijgingspercentage van 6,9%. Samen met nog wat andere beklimmingen komt het totaal aan hoogtemeters in de etappe uit op 5900 meter.

Als de verschillen in het algemene klassement klein zijn dan kan de laatste dag van de Giro nog spannend worden. Op zondag 27 mei staat net als in 2011 in Milaan een individuele tijdrit op het programma.

Giro 2012 van dag tot dag
5 mei: Herning > Herning – 8,7 km – individuele tijdrit – profiel
6 mei: Herning > Herning – 206 km – vlakke rit – profiel
7 mei: Horsens > Horsens – 190 km – vlakke rit – profiel
8 mei: rustdag/verplaatsing naar Italië
9 mei: Verona > Verona – 32,2 km – ploegentijdrit – profiel
10 mei: Modena > Fano – 199 km – vlakke rit – profiel
11 mei: Urbino > Porto Sant’Elpidio – 207 km – middengebergte – profiel
12 mei: Recanati > Rocca di Cambio – 202 km – middengebergte – finish bergop – profieldetails slotklim
13 mei: Sulmona > Lago Laceno – 229 km – middengebergte – finish bergop – profieldetails slotklim
14 mei: San Giorgio nel Sannio > Frosinone – 171 km – vlakke rit – profiel
15 mei: Civitavecchia > Assisi – 187 km – middengebergte – profiel
16 mei: Assisi > Montecatini Terme – 243 km – vlakke rit – profiel
17 mei: Seravezza > Sestri Levante – 157 km – middengebergte – profiel
18 mei: Savona > Cervere – 121 km – vlakke rit – profiel
19 mei: Cherasco > Cervinia – 205 km – hooggebergte – finish bergop – profielbergen in detail
20 mei: Busto Arsizio > Lecco/Pian dei Resinelli – 172 km – hooggebergte – finish bergop – profielbergen in detail
21 mei: rustdag
22 mei: Limone sul Garda > Falzes/Pfalzen – 174 km – middengebergte – profiel
23 mei: Falzes/Pfalzen > Cortina d’Ampezzo – 187 km – hooggebergte – profielbergen in detail
24 mei: San Vito di Cadore > Vedelago – 139 km – vlakke rit – profiel
25 mei: Treviso > Alpe di Pampeago/Val di Fiemme – 197 km – hooggebergte – finish bergop – profielbergen in detail
26 mei: Caldes/Val di Sole > Passo dello Stelvio – 218 km – hooggebergte – finish bergop – profielbergen in detail
27 mei: Milaan > Milaan – 31,5 km – individuele tijdrit – profiel

Meer over de Giro 2012
» Website van de Giro d’Italia
» Grote kaart van Italië met alle etappes
» De hoogteprofielen van alle ritten op een rij

Video parcours Giro 2012

Foto: Chiara Mattirolo USAG Livorno PAO/Flickr – Giro d’Italia 2011: peloton in de vierde etappe van Quarto dei Mille naar Livorno – deze etappe werd geneutraliseerd verreden wegens de tragische dood van Wouter Weylandt in de etappe van de vorige dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *