Benali Boekt De Renner

Kijktip voor komende zondag: Benali Boekt. In dit programma onderzoekt schrijver Abdelkader Benali de blijvende invloed van zes klassiekers uit de Nederlandse literatuur. Zondag wordt dé klassieker uit de wielerliteratuur, De Renner van Tim Krabbé, onder de loep genomen.

“Meyrueis, Lozère, 26 juni 1977. Warm, bewolkt weer. Ik pak mijn spullen uit mijn auto en zet mijn fiets in elkaar. Vanaf terrasjes kijken toeristen en inwoners toe. Niet-wielrenners. De leegheid van die levens schokt me.” Deze eerste zinnen van De Renner zullen veel wielerliefhebbers kennen. Tim Krabbé, die een kleine duizend wielerwedstrijden reed, beschrijft in het boek de driehonderdnegende: de Ronde van de Mont Aigoual, een zware klimkoers in Zuid-Frankrijk.

Abdelkader Benali onderzoekt in zijn programma waarom De Renner voor veel opwinding zorgde en massaal wordt gelezen. Tim Krabbé komt zelf aan het woord en de twee schrijvers stappen in Frankrijk op de fiets. De uitzending is aanstaande zondag 11 maart 2012 om 19:50 uur op Nederland 2.

Foto: NTR – Tim Krabbé en Abdelkader Benali in wielerkleding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *