A Sunday in Hell

Morgen is het voor de renners met de verschrikkelijke kasseien van Parijs-Roubaix in het verschiet weer “a Sunday in hell”. Jaren geleden, in 1976, heeft de Deense filmmaker Jørgen Leth een filmportret gemaakt van Parijs-Roubaix. Via Youtube kan je de film nu bekijken.

Hoewel de traagheid van de film misschien niet meer helemaal van deze tijd is geeft A Sunday in Hell een mooi beeld van de klassieker. De race van 1976 wordt chronologisch in beeld gebracht. Het begint met een introductie van de hoofdrolspelers: Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck, Freddy Maertens en Francesco Moser. We zien hoe Merckx zelfs tot vlak voor de start bezig is met de hoogte van zijn zadel, het door de renners eten van biefstuk voor de race en het op de fiets van het hotel naar de start rijden.

In het begin lijkt Parijs-Roubaix op een doorsnee zondagochtendritje met veel zon en een rustig tempo. Maar dan komt de hel, met zijn kasseien, stof, chaos, valpartijen en lekke banden. Uiteindelijk zegeviert op het velodrome in Roubaix met Marc Demeyer een renner die niet bij de favorieten behoorde.

De film eindigt zoals je mag verwachten van een document over Parijs-Roubaix: onder de kleine straaltjes water uit de douches. Met de teleurgestelde favorieten Merckx en De Vlaeminck en de gelukkige winnaar.

Foto: still van A Sunday in Hell – Freddy Maertens, die later onderuit zal gaan, in Parijs-Roubaix 1976

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *