Proloog Tour in Luik

Gisteren ging de Tour de France van start met een proloog in de straten van Luik. De Renner was erbij. Op televisie vind ik het volgen van de proloog niet zo aantrekkelijk (net schaatsen), maar om er live bij te zijn is des te leuker.

De Belgische spoorwegen hadden duidelijk niet gerekend op veel belangstelling. Het was proppen in de trein van Maastricht naar Luik en velen konden niet meer mee. Verrast door het prachtige station van Luik begonnen aan de wandeling in optocht naar het parcours.

Eerst kijken bij de bussen van de teams. Hier waren de mecaniciens bezig met het finetunen van de tijdritfietsen en de eerste renners aan het inrijden. Daarna aan het parcours gekeken naar de renners die de 6,4 kilometer van de proloog afwerken. Bij het kilometerpunt is het afzien van de coureurs goed te zien. Het mag dan maar een ritje van goed zeven minuten zijn, er wordt zeker diep gegaan.

Net als bij de start van de Ronde van Frankrijk in Rotterdam is heel duidelijk te zien dat de Tour dé wielerwedstrijd van het jaar is. Aan de gesproken talen te horen (en soms ook te zien door de meegebrachte vlaggen) trekt de Tour veel nationaliteiten. Er wordt Frans, Nederlands, Engels, Spaans en Japans gesproken. Toch worden uiteraard de favorieten van de streek het hardst aangemoedigd. Bij de doorkomst van Philippe Gilbert wordt er veel geluid geproduceerd.

Nadat Cadal Evans als winnaar van de Tour van vorig jaar langsgeraasd was haalden de twee medewerkers, die de hele middag hadden zitten te wachten, direct de boog met de vlag van de laatste kilometer naar beneden. Hierbij hadden ze niet het geduld te wachten totdat twee Australische wielerfans hun spulletjes opgepakt hadden, zodat de supporters ingesloten raakten.

Lopend over het parcours naar de finish zie je iets van wat de renners de laatste 500 meter meemaken. Het is best wel smal en met de juichende en klappende mensenmassa moet het indrukwekkend zijn om hier met 50+ kilometer per uur langs te vliegen.

Overigens werd de proloog gewonnen door de renner die in 2004 ook won. Fabian Cancellara won toen op bijna hetzelfde parcours in Luik de proloog van zijn eerste Tour de France.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *